Silotreat
Зареждане

SiloТreat - хидрофобизатори и дълбочинни импрегнатори

Често задавани въпроси - SiloТreat - хидрофобизатори и дълбочинни импрегнатори

Каква е разликата между продуктите SiloTreat и познатите на пазара полимерни (акрилни) системи за хидрофобиране?

Хидрофобизиращите молекули на продуктите SiloTreat® са с размери стотици пъти по-малки от размерите на порите. Благодарение на това продуктът прониква дълбоко в субстрата и се свързва химически с вътрешните стени на порите в него, увеличава повърхностното напрежение и създава трайна хидрофобна защита в дълбочина. Водата и разтворените в нея замърсители не могат да навлязат в порите, но водните пари мигрират свободно. Конструкцията остава „дишаща”.

За разлика от продуктите SiloTreat®, полимерните покрития, предназначени за защита на конструкции, например акрилатните или епоксидните системи, образуват върху повърхността филм. Водата не може да проникне в покритието, но и водните пари от вътрешността не могат да мигрират навън заради блокираните пори на повърхността.
Големите молекули на полимерните покрития за водна защита са запечатали порите на субстрата и той не може да „диша”. Процесът се задълбочава, преминавайки през различни етапи на физични и химически промени. Това води до увеличено вътрешно напрежение, което предизвиква увреждания, като видимият резултат е често срещаните бели петна върху повърхността (при строителните материали/конструкции), разрушено защитно покритие и дори ронене и отчупване на повърхността. Не трябва да бъде пренебрегвано и стареенето, предизвикано от UV лъчите, което значително намалява защитните свойства на покритията.

Може ли продукт от гамата SiloTreat да се нанася върху боядисани повърхности?

Не е препоръчително, защото повечето бои запечатват порите на повърхността на субстрата и по този начин възпрепятстват проникването на молекулите SiloTreat® в дълбочина.
Повърхността ще бъде хидрофобизирана, но след като боята започне да се люпи, то хидрофобният ефект ще изчезне. В същото време повърхността няма да бъде защитена и процесите на разрушаване ще са неизбежни.

Може ли повърхностите обработени със SiloTreat да се боядисват?

Да и не – отговорът зависи от типа продукт SiloTreat®, който е използван за защита на повърхността и от вида боя, която ще се нанася.
Продуктите SiloTreat® Concrete DH/BE, SiloTreat® Stone BE, SiloTreat® Wood и SiloTreat® Agraff са съвместими с повечето бои на акрилна, епоксидна и водна основа, но трудността на разнасяне на боята зависи от разтворителя, който се съдържа в нея.
Ние препоръчваме преди всяко нанасяне на боя върху вече положен слой на продуктите SiloTreat® да се направи тест.
Времето за изчакване между нанасянето на продукт на SiloTreat® и боята е между 7 и 14 дни.

Колко е времето за изчакване преди нанасяне на продукт SiloTreat върху нов бетон или зидария?

Оптималното време за изчакване е 28 дни и не по-малко от 14 дни след изграждане на новата строителна повърхност.

Работят ли все още консолидаторите SiloTreat ако третираната повърхност вече не образува първоначалния ефект тип „мънисто“?

Да, продуктът продължава да работи.
Консолидаторите SiloTreat® действат като проникват дълбоко в матрицата на обработената повърхност и се свързват химически с вътрешните стени на порите ѝ, увеличават повърхностното напрежение и създават трайна хидрофобна защита в дълбочина. След нанасянето на консолидатора, на повърхността се образува ефект тип „мънисто“, но в зависимост от условията на околната среда този ефект може да бъде по-краткотраен. Продуктът осигурява пълна защита, дори ако на повърхността вече не се наблюдава ефекта тип „мънисто“.
В случай, че желаете да възвърнете този ефект, нанесете слой от подходящия за типа повърхност продукт за повърхностна SiloTreat® (SiloTreat® Concrete BE или SiloTreat® Stone BE).