Silotreat
Зареждане

SiloТreat - хидрофобизатори и дълбочинни импрегнатори

Как да защитим каменните облицовки и настилки от разрушаване и замърсяване?

Излинелите лихви по депозитите повиши търсенето на пазара на недвижими имоти и събра голям брой участници в надпреварата за влагане на свободните парични ресурси. Наблюдавайки отблизо поведението на купувачите, то доказва правилото, че само това, което не е изкарано на тезгяха не се е продало. Особено, що се отнася, до имоти в т. нар. „престижни локации“, с отчайващо мърляви и неподдържани фасади, стръвта за купуване напомня тази на гладни пирани (тези риби най-малко могат да  бъдат обвинени във високи критерии при избора си).  

Все пак, по-долу става дума за друг тип клиенти и инвеститори, с постоянно повишаващи се изисквания. Това са така наречените „бавни купувачи“, които чакат своя имот, търсещи активно и прилагащи ясни критерии, без склонност към компромис.

 
Снимка 1: Типичен пример за проникнала капилярна влага през каменната облицовка.


Едни от водещите показатели за определяне на стойността на недвижим имот е нивото на амортизация на сградата, в която се намира той и степента на поддържането й - все параметри ясно разпознаваеми във външния облик на  сградата. Няма съмнение, че качеството на живот на бъдещите обитатели е функция от състоянието на екстериора, като част от жизнената среда. Колкото по-запазени са фасадата и общите части, толкова по-висока е стойността на имота. Изследване в Щатите показва, че потенциалната продажна цена на жилищни имоти може да намалее с цели 20% само от неприветливия вид на фасадите и заобикалящото пространство.

Фасадните облицовки на повечето стари сгради, а и на по-скъпите нови са направени от естествен камък. Някои смятат, че високата първоначална стойност гарантира безпроблемен и дълъг живот на каменната повърхност, но практиката и времето показват друго. Проникващите в порите на естествения камък вода и разтворените в нея вещества са основна причини за увреждането му. Климатичните условия у нас могат да бъдат считани за едни от най-неблагоприятните. Колебанието около нулата на денонощните температурни през зимата, предполага множество цикли на замръзване и топене на водата в камъка. Това води до разрушаване на повърхността му. Дори облицовките от гранит са подвластни на изветряне и натрошаване, особено в комбинация с капилярно проникналата влага. В допълнение на този разрушителен сценарий е трансферът на разтворимите соли (чийто главен източник са циментовите лепила и заливки използвани при монтажа на каменните облицовки), проявяващи се като бели петна от стичане върху фасадите, особено новите.  

Снимки 2 и 3: Пример за достигнала влага до армировката/окачвачите, в следствие на което получилата се ръжда започва да се разпространява по повърхността на каменната облицовка.

И все пак, как не само да предпазим каменните облицовки на фасадите и настилките от разрушаване, а и как да направим така, че да изглеждат привлекателни, да запазим архитектурната им стойност, да намалим замърсяването и да удължим живота им?
Продуктът SiloTreat® Stone BE е разработен специално за защита на фасади покрити с естествен камък. Правилно подбраният, съгласно геоложкия тип, SiloTreat® Stone BE се полага върху повърхността на облицовката, като прониква в дълбочина и се свързва химически с основата. Физическият ефект на продукта се състои в повишаване повърхностното напрежение до стойност, по-висока от силата на капилярно всмукване и налягането, създавано от вятъра и дъжда.

Изключвайки присъствие на вода в течна фаза, предотвратяваме създаването на условия за развитие на водорасли, плесени, мъхове и гъби. Повърхността отблъсква водата и носените от нея сажди, прах и соли нямат шанса да се отложат и образуват мръсни петна.

За разлика от стандартните покрития, които запечатват повърхността като филм, SiloTreat® Stone BE позволяват преминаване на водната пара. Субстрата запазва „дишащата“ си способност, като не позволява на влагата да се задържа в него. Фасадата остава дишаща и недостъпна за водата.

Повърхностният хидрофобизатор SiloTreat® Stone BE остава недосегаем за слънчевата радиация, запазвайки хидрофобните си качества за години напред.
Обратно на продуктите SiloTreat®, стандартните филмообразуващи покрития блокират порите от повърхността. Големите молекули на полимерните покрития за водна защита запечатват камъка и пречат на преминаване на парите. Водните пари, идващи от вътрешността на сградата, остават  затворени в облицовката, замръзват през зимата и разрушават повърхността й. В допълнение повърхностните покрития са изложени на ултравиолетовите лъчения и не след дълго се разпадат, придавайки понякога пепеляв вид на повърхността.


Снимка 4: Обработен със SiloTreat® Stone BE мрамор.


Свойства на продукта SiloTreat® Stone BE:

 • Особено подходящ като водоотблъскваща импрегнация за различни видове естествен камък, пясъчник и варовик, мрамор, гранит и др.
 • Бърза химическа реакция с основата
 • Отличен дълготраен „ефект на мънистото“
 • Създава паропропусклива, безцветна защита
 • Предотвратява поглъщането на вода и разтворими соли (напр. хлориди)
 • Значително намалява образуването на бели отлагания върху защитената повърхност


Снимка 5: Сравнение – необработена част и защитена със SiloTreat® Stone BE част.


Области на приложение
 • Фасадни облицовки от естествен камък
 • Полирани интериорни повърхности от естествен камък (подове, стени, кухненски и бар плотове, плотове в обществени заведения, облицовки в бани)
 • Екстериорни настилки от естествен камък (плочници, веранди, тераси, стълбища, площади)
 • Паметници на културата

Начин на прилагане на продукта
 • SiloTreat® Stone BE се полага с помощта на безвъздушни пръскащи пистолети (HVLP).
 • Нанасяйте продукта без прекъсване в последователни хоризонтални линии отдолу нагоре, без да повтаряте.
 • Отстранете стеклите се капки възможно най-бързо с помощта на бояджийска четка.
 • Продуктът трябва да бъде защитен поне 4 часа преди да влезе в контакт с течности.
 • Повторно третиране би засилило ефекта на самопочистване, особено при фасадите.
 • Хидрофобният ефект се появява до 4 часа след третиране на повърхността.
 

Обратно към всички новини


Последни новини